UPAYA DINAS KOPERASI DAN UKM DALAM PEMBERDAYAAN UMKM KERIPIK TEMPE DI DESA KARANGTENGAH PRANDON KABUPATEN NGAWI

##article.authors##

  • Fibra Zelvianagita Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Ananta Prathama Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur

##semicolon##

https://doi.org/10.35817/publicuho.v6i2.194

##semicolon##

Empowerment##common.commaListSeparator## Office of Cooperatives and Small and Medium Enterprises##common.commaListSeparator## tempeh chips business

##article.abstract##

This study aims to describe the efforts of the Department of Cooperatives and SMEs in empowering tempe chips SMEs in Karangtengah Prandon Village, Ngawi Regency. The research method used in this research is descriptive qualitative research. This research focuses on the efforts of the Department of Cooperatives and SMEs service in empowering tempe chips SMEs in Karangtengah Prandon Village, Ngawi Regency using the basic theory of empowerment according to Mardikanto and Soebianto. Data collection techniques in this study were through observation, in-depth interviews and documentation review. The results showed that the Department of Cooperatives and SMEs in Ngawi Regency had made efforts related to empowering tempe chips SMEs in Karangtengah Prandon Village properly by the main efforts of empowerment according to the theory of Mardikanto and Soebianto namely Human Development, Business Development, Community Development and Institutional Development. Efforts made by the Department of Cooperatives and SMEs in empowerment, namely through various activities so that tempe chips can be more independent and can develop their business. Although in reality, tempe chip SMEs still do not take advantage of the facilities provided by the Department of Cooperatives and SMEs in the context of business development.

##submission.citations##

Adrian, S. (2011). Hukum Perizinan Dalam Pelayanan Publik. Sinar Grafika Jakarta.

Aguswijaya, A. A. (2021). Pengaruh Modal Terhadap Pendapatan Usaha Mikro Di Desa Samaturue Kecamatan Tellu Limpoe Kabupaten Sinjay. Universitas Muhammadiyah Makassar.

Arief, L. M. (2016). Pengolahan Limbah Industri. Andi Offset.

Arsiati, & Yulaika, R. (2021). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Keberhasilan Usaha Pada Industri Kripik Tempe Di Desa Sadang Ngawi. EQUILIBRIUM: Jurnal Ilmiah Ekonomi Dan Pembelajarannya, 9(2), 167–182.

Asmalidar. (2019). Analisis Faktor-Faktor Yang Menghambat Pengembangan Usaha Mikro Dan Kecil Di Kota Tebing Tinggi. April.

Dharmawan, A. R. (2019). Analisis Penyerapan Tenaga Kerja Pada Industri Kecil Di Kabupaten Ngawi. Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Gunawan. (2012). Petunjuk Pelaksanaan Sosialisasi Terpadu. Depdiknas.

Hardani, H., Medica, P., Husada, F., Andriyani, H., Sukmana, D. ., & Mada, U. . (2020). Metode Penelitian Kualitatif & Kuantitatif. CV. Pustaka Ilmu.

Hawari, A. R. (2022). Analisis Efisiensi Usaha Keripik Tempe Di Dusun Sadang Desa Karangtengah Prandon Kabupaten Ngawi. Universitas Muhammadiyah Malang.

Hemasdika, N. H., & Nuning Setyowati, S. (2017). Strategi Pengembangan Industri Keripik Tempe Di Desa Karangtengah Prandon Kecamatan Ngawi Kabupaten Ngawi. AGRISTA, 5(3), 364–375.

Herlina, H. (2018). Urgensi Kemitraan Bagi Pengembangan Lembaga Pendidikan Non Formal. Transformasi : Jurnal Penelitian Dan Pengembangan Pendidikan Non Formal Informal, 3(1), 1–15. https://doi.org/10.33394/jtni.v3i1.651

Jawa Pos Radar Madiun. (2022, February). Industri Keripik Tempe Ngawi Terancam Gulung Tikar.

Larasati, S. (2018). Manajemen Sumber Daya Manusia. Deepublish.

Mootalu, N., Umar, Z. A., & Niode, I. Y. (2023). Analisis Lingkungan Bisnis Dalam Meningkatkan Keunggulan Bersaing Café Kopilabs. Jurnal Ilmiah Manajemen Dan Bisnis, 5(3), 1055–1063.

Niode, I. Y. (2019). Sektor umkm di Indonesia: profil, masalah dan strategi pemberdayaan. Jurnal Kajian Ekonomi Dan Bisnis OIKOS-NOMOS, 2(1), 1–10.

Reppi, L. V. Y., Moniharapon, S., & Loindong, S. (2021). Bauran Promosi Dan Kualitas Pelayanan Pengaruhnya Terhadap Keputusan Pembelian Grabfood (Study Pada Pengguna Jasa Grabfood Di Kota Manado Pada Masa Pandemi Covid-19). Jurnal EMBA, 9(3), 1482–1490.

Rusdi, M. (2019). Strategi Pemasaran untuk Meningkatkan Volume Penjualan pada Perusahaan Genting UD. Berkah Jaya. Jurnal Studi Manajemen Dan Bisnis, 6(2), 83–88. https://doi.org/10.21107/jsmb.v6i2.6686

Salama, M. D., & Prathama, A. (2022). Peran Dinas Koperasi Usaha Kecil Menengah Dan Perdagangan Dalam Pengembangan Usaha Mikro Kecil Menengah (UMKM) Di Kampung Kue Desa Kalirungkut Kecamatan Rungkut Kota Surabaya. Jurnal Kebijakan Publik, 13(2).

Siti Nurhalita, & Imsar. (2022). Peran Pemerintah Daerah Dalam Pemberdayaan Usaha Mikro Kecil Menengah (Umkm) Di Kabupaten Langkat. Maro: Jurnal Ekonomi Syariah Dan Bisnis, 5(1), 84–90. https://doi.org/10.31949/maro.v5i1.2282

Sudrajat. (2018). Pemberdayaan UMKM dalam Mewujudkan Tujuan Pembangunan Milenium (Penanggulangan Kemiskinan). Jurnal UPBJJ-UT Denpasar, 53(9), 1689–1699.

##submission.downloads##

##submissions.published##

2023-07-27